Αμπελώνας

Αμπελουργία κατά παράδοση

Η ενασχόληση των Κεφαλλονιτών με την αμπελουργία χάνεται
στα βάθη της Ιστορίας φτάνοντας μέχρι το μύθο του Κέφαλου
που έφερε το πρώτο κλήμα στο νησί για να του θυμίζει την
Αθηναϊκή καταγωγή του. Στα νεώτερα χρόνια οι αναφορές
στην τοπική Γραμματεία ξεκινούν από το 1520 και φτάνουν
μέχρι τις μέρες μας αποδεικνύοντας τον άρρηκτο πολιτισμικό
δεσμό καθώς και …τον «δεσμό ζωής» της αμπελουργίας με τον
τοπικό πληθυσμό.

Οι καλλιεργητικές μέθοδοι που εφαρμόζουν σήμερα οι
αμπελουργοί της «ΟΡΕΑΛΙΟΣ ΓΗ» ακολουθούν κατά κύριο λόγο
την τοπική παράδοση κι αυτό γιατί η μορφή εκμετάλλευσης
των εδαφών παραμένει η ίδια επί δεκαετίες.

Καλλιεργητικές πρακτικές

Το ημιορεινό ανάγλυφο με τις μεγάλες κλίσεις στα οποία
βρίσκονται οι περισσότεροι αμπελώνες της «ΟΡΕΑΛΙΟΣ ΓΗ», είναι
αποτρεπτικοί παράγοντες για οποιαδήποτε προσπάθεια
μηχανοποιημένης καλλιέργειας. Έτσι οι περισσότερες
αμπελουργικές εργασίες γίνονται χειρονακτικά και απαιτούν
εντατική ενασχόληση και φροντίδα από τους αμπελουργούς. Τα
περισσότερα αμπέλια έχουν απόσταση φύτευσης 1,6μ χ 1,6μ και
είναι διαμορφωμένα σε χαμηλό κυπελλοειδές σχήμα με 4-6
βραχίονες και 8-14 οφθαλμούς ανά πρέμνο.

Οι ήπιες καλλιεργητικές μέθοδοι σε συνδυασμό με το μικροκλίμα
της περιοχής συντείνουν στην ανάδειξη των τυπικών
χαρακτηριστικών της Ρομπόλας: τη διακριτική αρωματική
παρουσία, τη μεταλλική «αιχμηρότητα», την ιδιαίτερη οξύτητα και
τη μεστή, ισορροπημένη γεύση της και ταυτόχρονα βοηθούν στην
αντιμετώπιση των ασθενειών της αμπέλου με την ελάχιστη χρήση
φυτοφαρμάκων.

Βιολογική Καλλιέργεια

Η «ΟΡΕΑΛΙΟΣ ΓΗ» προβλέποντας τη στροφή της προτίμησης των
οινόφιλων σε βιολογικούς οίνους, ξεκίνησε ήδη από το 1999 να
προσαρμόζει το 10% των αμπελώνων της σύμφωνα με τους όρους και
τις προδιαγραφές της Βιολογικής Γεωργίας. Το αποτέλεσμα αυτής της
επιτυχημένης προσπάθειας μπορείτε να το …απολαύσετε δοκιμάζοντας
την ετικέτα ΤRUTH, τη βιολογική εκδοχή της Ρομπόλας που
αναδεικνύει τον ξεχωριστό χαρακτήρα της ποικιλίας.

Mε πίστη στον Κεφαλλονίτικο αμπελώνα

Οι αμπελουργοί της «ΟΡΕΑΛΙΟΣ ΓΗ» είναι μεν αφοσιωμένοι στην
Ρομπόλα αλλά δεν παραγνωρίζουν την αξία των υπόλοιπων
ποικιλιών που φιλοξενούνται στους αμπελώνες μας όπως το
Μοσχάτο, η Μοσχατέλα, το Βοστιλίδι, το Τσαούσι αλλά και η
Μαυροδάφνη. Με το ίδιο πάθος διαθέτουν τη γνώση και την

εμπειρία τους στη σωστή καλλιέργεια και οινοποίηση των εξίσου
ιδιαίτερων οίνων που παράγουν αυτές οι ποικιλίες στηρίζοντας
την προσπάθεια να αναβιώσει ο αμπελώνας του νησιού και να
αναδειχθούν ποικιλίες με παράδοση και ταυτότητα!

Βοστιλίδι: Ο άρχοντας του Αυγούστου (Οίνος Π.Γ.Ε.)

Μια αρχαία ελληνική ποικιλία που πιθανότητα έλκει την καταγωγή της
από το Θειακό, ποικιλία που καταγράφεται ήδη από τους ομηρικούς
χρόνους. Το όνομα Βοστιλίδι, αποτελεί παραφθορά του ονόματος
Αυγουστολίδι, που σχετίζεται με τον Αυγουστιάτικό τρύγο της. Παρόλη
τη λευκή εμφάνιση του καρπού του, οι πληθωρικές τανίνες που το
χαρακτηρίζουν οδηγούν στη σκέψη ότι κάποιος πρόγονος του ήταν
ερυθρή ποικιλία ή ότι το ίδιο το Βοστιλίδι είναι πρόγονος ερυθρών
ποικιλιών. Τραγανό, με νότες από ξινόμηλο και λεμόνι, το κρασί που
παράγεται από την ποικιλία, έχει μια έντονη καλοκαιρινή, δροσιστική
διάθεση και μια ευχάριστη οξύτητα που ξυπνάει τις αισθήσεις.

Οι άνθρωποι

«Τάξτε και πέτε πως εγώ τα είπα όλα
με το συμπάθειο γιατί είμαι από Ρομπόλα»

-«Το Ληξούρι εις το 1836» Ανδρέας Λασκαράτος

Η ζωή των ανθρώπων που έζησαν και ζουν στην Κεφαλονιά είναι
συνδεδεμένη με την αμπελοκαλλιέργεια αφού αποτελεί ένα ακόμη
στοιχείο του μοναδικού «πολιτισμικού terroir» που διακρίνει την
Κεφαλονιά μαζί με τις Ενετικές παραδόσεις, το Libro D’ Oro, τη μουσική,
τα βυζαντινά μοναστήρια, τον πολιούχο Άγιο Γεράσιμο, τη σπάνια
Κεφαλληνιακή Ελάτη, τα άγρια άλογα του Αίνου, το σπήλαιο της
Μελισσάνης και τόσα άλλα παραδείγματα που επιβεβαιώνουν τη
θεωρία ότι ο πολιτισμός είναι αποτέλεσμα τόσο της ανθρώπινης
παρέμβασης αλλά και του τοπίου που εμπνέει τον άνθρωπο να
δημιουργήσει!

Η αμπελοκαλλιέργεια στο νησί της Κεφαλονιάς «κρατάει» από την
εποχή του μύθου του Κέφαλου που την σύστησε στο νησί ενώ η
πρώτη γραπτή μαρτυρία για την ποικιλία Ρομπόλα εμφανίζεται
μόλις το 1520 σε απογραφή εκκλησιαστικής περιουσίας αλλά και
σε επιστολή προς τον Λατίνο Επίσκοπο του νησιού (1547) και
περιγραφές ενός Ιταλού περιηγητή (1557). Η παρουσία της
αμπελοκαλλιέργειας στην ζωή των Κεφαλλονιτών συνεχίζεται
μέχρι και σήμερα σαν μια παράδοση που είναι συνυφασμένη με
τις πιο απλές και ανθρώπινες στιγμές μέχρι τα έθιμα του νησιού.

Μεγαλώνοντας μέσα σε αυτό το «πολιτισμικό terroir» οι
αμπελουργοί της «ΟΡΕΑΛΙΟΣ ΓΗ» είναι φορείς και λειτουργοί μιας
κληρονομιάς που γνωρίζει το αμπέλι «από πρώτο χέρι», που ξέρει
τις αδυναμίες και τα δυνατά του σημεία, τον κόπο που έχει ανάγκη
για να «δείξει τον καλύτερο εαυτό του» αλλά και τη χαρά που
προσφέρει όταν αυτός ο κόπος γίνεται οίνος ξεχωριστός,
ευωδιαστός, οίνος που σχηματίζει χαμόγελα στα πρόσωπα όσων
εργάστηκαν για την παραγωγή του.

Οινοποίηση

Ο πολύτιμος καρπός του Κεφαλοννίτικου αμπελώνα φθάνει στο
οινοποιείο της «ΟΡΕΑΛΙΟΣ ΓΗ» για να μετουσιωθεί σε πλούσιους
απολαυστικούς οίνους.
Ο τρύγος των σταφυλιών ξεκινά περίπου στις 15 Αυγούστου από
τους αμπελώνες που βρίσκονται στις πλαγιές του Αίνου και
ολοκληρώνεται περίπου στις 15 Σεπτεμβρίου με τους αμπελώνες
του οροπεδίου. Ο έλεγχος ωριμότητας είναι συνεχής και
σχολαστικός για να γίνεται ένας απόλυτα προγραμματισμένος
τρύγος. Τα σταφύλια συλλέγονται σε μικρούς περιέκτες των 20
κιλών με αποτέλεσμα ο τρύγος να φθάνει ακέραιος σε λίγες ώρες
στο οινοποιείο.

Το οινοποιείο βρίσκεται στην καρδιά της ζώνης Ρομπόλας κοντά
στην Ιερά Μονή του Αγίου Γερασίμου. Είναι κατασκευασμένο
σύμφωνα με την τοπική παραδοσιακή αρχιτεκτονική και
εξοπλισμένο με τα πιο σύγχρονα μέσα οινοποίησης και
τυποποίησης.
Διαθέτει μηχανολογικό εξοπλισμό παραλαβής σταφυλιών,
εκραγισμού, έκθλιψης με ψυχόμενα πνευματικά πιεστήρια για την
ήπια επεξεργασία των σταφυλιών, πλήρες σύστημα ελεγχόμενης
ζύμωσης με ψύξη, υπόγειο χώρο-κάβα- με δρύινα βαρέλια όπου
ωριμάζει η βαρελίσια Ρομπόλα και αυτοματοποιημένη γραμμή
εμφιάλωσης σε ατμόσφαιρα αδρανούς αερίου.

Οι οινοποιητικές πρακτικές παραγωγής της Ρομπόλας και των άλλων
Κεφαλοννίτικων ποικιλιών έχουν μία ιστορία αιώνων που συνεχίζεται
μέχρι τις ημέρες μας. Η Ρομπόλα μια σπουδαία ποικιλία όντας αρκετά
ευαίσθητη, χρειάζεται ιδιαίτερη προστασία και φροντίδα στο χειρισμό
της για να μας δώσει τα όμορφα ποικιλιακά χαρακτηριστικά της: το
φρουτώδες άρωμα, τη μεταλλική αιχμηρότητα, την ιδιαίτερη οξύτητα.
Η ανάδειξη αυτών των ιδιαίτερων και μοναδικών χαρακτηριστικών της
Ρομπόλας, αλλά και των άλλων ποικιλιών της Κεφαλλονιάς είναι ο
μόνιμος και σταθερός στόχος της οινοποίησης. Οι άνθρωποι της
«ΟΡΕΑΛΙΟΣ ΓΗ» είναι πάντα ανοιχτοί στους νέους δρόμους που
ανοίγουν οι νέες τεχνολογίες τόσο στην αμπελουργία όσο και στην
οινοποιία. Υπάρχει ήδη εγκατεστημένος μετεωρολογικός σταθμός για
να δίνει πληροφορίες στους αμπελουργούς και συνεργασία με τα
τεχνολογικά και πανεπιστημιακά ιδρύματα για την έρευνα και την
ανάπτυξη νέων τεχνικών.

Scroll to top